Na těsto:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí (42 g)
2 žloutky
1 lžíce rumu
250 ml mléka
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g másla
1 lžíce sádla
trocha citronové kůry
1 špetka soli
Na náplň a potření:
500 g hruškových povidel
2 bílky
Na žmolenku:
100 g másla
100 g cukru
100 g polohrubé mouky
Mléko v kastrůlku zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, lehce pocukrujeme a přisypeme trochu mouky. V teple necháme vzejít kvásek.V zadělávací míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru a sůl. Do mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme žloutky, rum a přepuštěný tuk. Na závěr přidáme i vzešlý kvásek s mlékem.Těsto můžeme zpracovat elektrickým hnětačem, bude vláčnější. Necháme na teplém místě kynout minimálně 1 hodinu.Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou asi 1 cm. Sklenkou vykrájíme koláčky, do středu vytlačíme důlek pro povidla, dáme zhruba 1 lžičku povidel a okraje koláčů pomažeme rozšlehanými bílky. Na závěr posypeme žmolenkou připravenou z másla, cukru a mouky.Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180-200 °C dozlatova.
Autor: poslirecept | |
Datum vložení: 09.11.2024 14:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz